понедељак, 27. октобар 2008.

Краљица Ранија УНИЦЕФ-ов заштитник деце

Њ.В. Краљица Ранија од Јордана, која је 2007. године именована за Високог заштитника деце Дечјег фонда Уједињених Нација (УНИЦЕФ), има важну улогу у скретању пажње међународне заједнице и медија на изазове са којима се суочавају деца и адолесценти, нарочито у погледу образовања.

Прошле недеље Краљица је пратила свог супруга, Краља Абдулаха II од Јордана током његове прве званичне посете Чилеу, Аргентини и Бразилу.

Приликом посете школи Ел Салитре, која ради у једном од најсиромашнијих делова Сантјага (21.10.2008), Краљица Ранија се са великим интересовањем упознала са владиним напорима у реформи образовног система. Њено Величанство упознато је са програмом ENLACES, усмереним на опремање школа новим технологијама, које треба да постану саставни део школског програма.

Програм, који се бави наставом страних језика, природних наука и математике, има за циљ да мотивише ученике да уче на интерактиван начин, као и да наставницима пружи средства којима би се прилагодили индивидуалном подучавању.

Говорећи о сличним искуствима са образовном иницијативом јорданске владе, Краљица је истакла да „изазов не представља само довођење технологије у учионице, него употреба технологије у циљу трансформисања процеса учења“.

Деца у једној школи под покрови- тељством УНИЦЕФ-а у Буенос Аиресу примила су у госте краљев- ског посетиоца 23. октобра, кад је Краљица Ранија свратила у школу Пола Албарасин де Сармиенто. Ту се упознала са новим програмом који омогућава наставницима, административном особљу и породицама ученика да сами процењују учинак у образовању деце и да у кратком року врше неопходне промене и побољшања у раду.

„Реформа образовања је посао који се никад не завршава“, рекла је Краљица Ранија. „У њему учествује више партнера. Наставници, ученици, породице, локалне заједнице, влада – чак и приватни сектор мора да се укључи у тај процес.

Краљица Ранија такође је, 24. октобра, посетила и Вилу Мадалену, део Сао Паола, где су јој представљене активности у оквиру програма који пропагира „школу за живот“ и настоји да задовољи потребе деце, њихових породица и локалне заједнице, са нагласком на чињеници да образовање представља више од учења писања и читања.

„Деца немају само право да уче. Она имају право да буду спремна да постану активни и продуктивни грађани.


О УНИЦЕФ-у


УНИЦЕФ је активан у више од 150 земаља, у којима помаже деци да преживе и напредују, од раног детињства до адолесценције. Као највећи светски достављач вакцина у развијене земље, УНИЦЕФ се брине о здрављу и исхрани деце, приступу чистој води, квалитетном основном образовању за дечаке и девојчице и о заштити деце од насиља, експлоатације и СИДЕ. Фонд се финансира искључиво добровољним прилозима појединаца, компанија, других фондација и влада.


Нема коментара: