четвртак, 11. март 2010.

Краљевина Мароко и ЕУ продубљују билатералну сарадњу

Њ.В. Краљ Мухамед VI упутио је поруку Европско-мароканском самиту који је одржан 7. марта у Гранади у Шпанији. У поруци Краљ истиче проевропску оријентацију своје земље и заступа стварање „изузетних веза“. Суверен је изразио задовољство због напредног статуса који је дофоворен са ЕУ, али је истакао неопходност да се крене ка стварању „изузетних веза у законодавној и институционалној сфери“. „Таква повећана блискост између две стране додатно би се позитивно одразила на нивоу читавог региона“, истакао је Краљ Марока.

Такође, Краљ је у поруци потврдио жељу своје земље да настави с реформама које су инспирисане блиским везама са ЕУ и наводи области у којима односи могу да се даље развијају. У сфери економије, напоменуо је могућности које пружају обновљиви извори енергије.

Његово Величанство није пропустио да нагласи да је „добар предзнак то што се Европско-маролански самит, први такве врсте, одржава у историјском граду Гранади, симболу и сведоку преплитања култура“.

Самит у Гранади је први који ЕУ одржава са неком земљом после усвајања Лисабонског споразума. Мароко је такође и прва арапска земља која је добила напредни статус у оквиру Европско-медитеранског партнерства и Европског програма суседске сарадње.

Нема коментара: