понедељак, 13. децембар 2010.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР 2010.

Њихова Величанства Краљ Харалд и Краљица Соња присуствовали су 10. децембра церемонији доделе Нобелове награде за мир кинеском борцу за људска права Лиу Сиаобоу.




Лиу Сиаобо, коме је награда додељена због дугогодишње ненасилне борбе за основна људска права у Кини, тренутно се налази у затвору и није био у могућности да лично прими награду. Такође, кинеске власти нису дозволиле ни његовим рођацима да приме награду у његово име. Због тога је лауреата на церемонији представљала празна столица.

Церемонију је отворила певачица Марита Кварвинг интерпретацијом „Солвеигове песме“, композитора Едврда Грига, уз пратњу пијанисте Хаварда Гимса.

Председник Нобеловог комитета Торбјорн Јагланд истакао је у свом говору зашто је Комитет одлучио да ове године награду додели Лиу Сиаобоу:

„Ваша Величанства, Ваше екселенције, даме и господо, Нобелов комитет одлучио је да Награду за мир за 2010. годину додели Лиу Сиаобоу због његове дугогодишње ненасилне борбе за основна људска права у Кини. Нобелов комитет је уверен да постоји блиска веза између људских права и мира. Та права су предуслов за „братство међу нацијама“ о ком је писао Алфред Нобел у свом тестаменту.“


Господин Јагланд закључио је говор симболичким постављањем Нобелове медаље за мир и дипломе на празну столицу која је била предвиђена за Лиа Сиаобоа.

После говора г.Јагланда уследио је наступ америчког виолинисте кинеског порекла Лин Чанг.

Глумица Лив Улман прочитала је говор који је Ли Сиаобо изрекао у своју одбрану на суђењу 23. септембра 2009. године под насловом „Немам непријатеља“. Два дана после суђења осуђен је на 11 година затвора. Церемонија је закључена традиционалним норвешким песмама које је отпевао дечји хор Норвешке националне опере и балета.

У петак увече, Краљ Харалд и Краљица Соња присуствовали су традиционалном Нобеловом банкету у част лауреата у Гранд хотелу у Ослу. Њихова Величанства такође су присуствовали годишњем концерту у част Нобелове награде у дворани Спектрум у Ослу 11. децембра.

1 коментар:

Петар Петровић је рекао...

Pomoz Bog Brate .U tvom tekstu si napisao da se pomenuti kinez decenijamabori za osnovna ljudska prava u Kini .

Zanimam me koja su to i kakva osnovna ljudska prava, koja se ne postuju u Kini .

Kakav je moral osobe koja kritikuje sistem vlastite drzave koji je od robskog naroda i kolonije stvorio drzavu koja je dans ekonsomski i vojno najmocnija sila sveta i u kojoj iz godine u godine standard zivota prevazilazi standardd zivota niza zapadno evropskih drzava ??

Nazalost ova plemenita manifestacija je toliko ispolitizirana da se na nju danas gadi svaki razuman covel ..

Bratski pozdrav Petar..