понедељак, 27. јул 2009.

Шпански краљ и краљица отворили највећи телескоп на свету

У петак, 24. јула, Њ.К.В. Краљ Хуан Карлос и Краљица Софија од Шпаније званично су означили почетак рада телескопа ГТЦ (Gran Telescopio Canarias), или Грантекан, који се сматра за најјачи и најнапреднији телескоп на свету.


Нови „крунски драгуљ“ постављен је на 2400 метара надморске висине, на јесном од најповољнијих места за астрономска посматрања на северној хемисфери – опсерваторији Рок де лос Мућаћос на острву Ла Палма, које је УНЕСКО прогласио за Светски резерват биосфере. По речима Хозеа Мигуела Родригеза Еспинозе, директора пројекта ГТЦ, то је „идеално место за посматрање васионе јер је ретко насељено и углавном неосветљено“.

Камен темељац за изградљу овог телескопа положио је 2. јуна 2000. Њ.К.В. Принц Фелипе од Астурије, шпански престолонаследник, који је познати љубитељ астрономије, а у јулу 2007. године присуствовао је „првој проби“ новог телескопа.


„Са овом опсерваторијом, Канарска острва и њихови грађани показали су да осим завидне туристичке понуде имају и несумњиве могућности за развој и нове иницијативе уз подршку остатка Шпаније“, рекао је Краљ Хуан Карлос током церемоније отварања.


Нема коментара: