понедељак, 15. септембар 2008.

Тајландска принцеза амбасадор добре воље УН


Принцеза Баџракитијаба Махидол од Тајланда прикључила се кампањи Уједињених Нација „Реците не насиљу према женама“ на церемонији којом је обележено њено проглашење за амбасадора добре воље Развојног фонда за жене УН (UNIFEM).

Принцеза Баџракитијаба завршава докторске студије права на Универзитету Корнел и помоћник је државног тужиоца Тајланда. На пријему организованом недавно у Бангкоку, она је уручила картице „Реците не“ присутним министрима, функционерима владе и предтавницима цивилног секторa.

„Уверена сам да ће, нашим заједничким напорима, кампања UNIFEM-а свакако придобити велики број потписа, што ће показати снагу опредељења у Тајланду да се прекине насиље према женама“, изјавила је Принцеза Баџракитијаба.

UNIFEM је позвао Принцезу Баџракитијабу да буде амбасадор добре воље у знак признања њеној иницијативи Kamlangjai („надахнуће“), да се заштите права жена осуђеника, нарочито оних које очекују или имају бебе.

Тајландски устав има одредбе које криминализују насиље према женама, укључујући кућно насиље.

Према подацима UNIFEM-а, најмање једна од три жене у свету је током живота тучена, терана на секс или на други начин злостављана, обично од стране неког кога познаје.


Нема коментара: