понедељак, 29. септембар 2008.

Симпозијум о монархији у Лауфену

Први Форум о монархији који је организовало Друштво монархиста Немачке одржан је од 26. до 28. септембра 2008. у баварском граду Лауфену. Сврха ове конференције била је да постави нови курс који промовише интердисциплинарни приступ проучавању монархије у оквиру политичких наука, права и историје.

Симпозијум је почео у петак увече поздравним говором градоначелника Лауфена, г. Ханса Фајла. Одмах после тога професор Карл Отмар Фрајхер фон Аретин одржао је предавање на тему „Бродолом Вајмарске републике, покрет отпора баварског монархистичког покрета нацистичком режиму током 1932-1933, и напори за васпостављањем монархије 1950-1952.“ Професор фон Аретин је вишегодишњи предавач на Факултету за социологију и историју Универзитета у Дармштату и бивши директор Института за европску историју.

Следећег дана је др Гец Фрајхер фон Бојнебург-Ленгсфелд-Дорнкаш изложио своја предвиђања на тему „Значај вредности наслеђивања у 21. веку“. Истакнути правник и историчар проф. др Рајнхард Хајденројтер говорио је о легалном статусу баварског племства после 1918. године.

У недељу су учесници имали прилику да учествују у дискусијама пре званичног затварања Форума. Многа питања су остала без одговора, али је дебата пружила сугестије за теме за други Форум о монархији који ће се одржати 2009. године.


Нема коментара: