субота, 6. децембар 2008.

Прстен краљице Марије на Опленцу

Прстен краљице Марије Карађорђевић, део вредне збирке накита породице Карађорђевић, изложен је у Задужбини краља Петра Првог на Опленцу.

Златни прстен краљице Марије је средствима донатора од приватног колекционара откупила Скупштина општине Топола, на иницијативу запослених у задужбини краља Петра Првог. Свечана примопредаја прстена обављена је у галерији краља Петра Првог на Опленцу.

Њ.В. Краљица Марија Карађорђевић рођена је 9. јануара 1900. године у Готи, у замку Котрочени, близу Букурешта. Друга је кћерка румунског краља Фердинанда Хоенцолерна и румунске краљице Марије, принцезе од Велике Британије и Ирске, синовице енглеског краља Едварда VII и унуке краљице Викторије. Маријина бака по мајци је била чувена лепотица, велика кнегиња Марија Александровна, сестра руског цара Александра III, а деда по мајци јој је био Алфред, војвода од Единбурга - други син британске краљице Викторије.

За време Првог светског рата радила је са мајком у болници, негујући румунске рањенике. Пошто се звала исто као и своја мајка, била је позната и по надимку Мињон.


Удала се за југословенског краља Александра I Карађорђевића 6. јуна 1922. године. Њему је родила три сина: краља Петра II Карађорђевића, принца Томислава Карађорђевића и принца Андреја Карађорђевића.
После убиства краља Александра у Марсељу, 9. октобра 1934. године остала је да се брине о синовима и спрема Петра да преузме краљевску улогу када постане пунолетан.

Била је веома омиљена у српском народу. У традиционалном друштву тадашње Србије, била је узор смерне супруге и мајке.
Умрла је 22. јуна 1961. године у Лондону и сахрањена на Краљевском гробљу Фрогмор у Виндзору.


„Марија Карађорђевић - Краљица Мајка“

1 коментар:

Unknown је рекао...

Ja bi se smuvao sa njom da nemam oci!!!!