субота, 13. децембар 2008.

Срећна слава, Ваша Краљевска Височанства!

Свети Андреј Првозвани (грчки: 'Ανδρέας, Андреас) (рођен почетком првог века), био је први Христов апостол, и млађи брат Светог Петра. Рођен је у Витсаиди, од оца Јоне и био је рибар по занимању.

Јеванђеље по Јовану учи да је Андреј најпре био ученик св. Јована Крститеља, но када је Јован указао прстом на Господа Исуса говорећи: „Гле, јагње Божје“ (Јов. 1, 36), оставио је свог првог учитеља и пошао за Христом. Потом је Господу привео и свог брата Петра. По силаску Духа Светога проповедао је Јеванђеље у Византији и Тракији, потом у подунавским земљама, па у Русији и око Црног Мора, и најзад у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где је и пострадао.

У Византији је поставио првог епископа, св. Стахија, 38. године. У Кијеву је побо крст на висини и прорекао сјајну хришћанску будућност руском народу. У граду Патрасу учинио је многа чудеса именом Христовим и превео бројне у његову веру. Међу њима су били и брат и жена царског намесника Егеата. Егеат је због тога ставио Андреју на муке, а потом га распео на крсту. По предању, сам апостол је захтевао да буде распет на крсту у облику слова „Х“, јер је сматрао да није достојан да буде распет на истом крсту као и Христ. Од тада се такав облик крста назива „Андрејин крст“.

Све док је био жив на крсту, говорио је поуке хришћанима окупљеним око његовог крста. Народ је хтео да га и скине с крста, али он им није дозволио. Најзад се почео молити Богу, и при том га је нека необична светлост целог обасјала. То обасјање трајало је пола сата, и кад је оно ишчезло апостол је предао душу Господу. Први од дванаест апостола који је познао Господа и пошао за њим страдао је 62. године. Мошти су му пренесене у Цариград. Доцније му је глава пренесена у Рим, а једна рука у Москву.


Свети апостол Андреј Првозвани је крсна слава Краљевског Дома Карађорђевића.


Срећна слава, Ваша Краљевска Височанства!

Нема коментара: