среда, 10. децембар 2008.

Венчање Марије-Кристине од Аустрије

Белгијски град Мекелен био је прошле суботе сведок несвакидашњег окупљања чланова краљевских породица на венчању Надвојвоткиње Марије-Кристине од Аустрије и Грофа Рудолфа од Лимбург Стирума, које је обављено у раскошној церемонији у градској већници и катедрали Светог Ромбуа.

Двадесетпетогодишња Марија Ана Астрид Зита Шарлота је најстарија кћерка Надвојводе Карла-Кристијана од Аустрије и Надвојвоткиње Марије-Астрид, Принцезе од Луксембурга и Принцезе од Бурбона-Парме. Њен чукундеда је био последњи цар Аустроугарске Карл, а преко мајке је повезана са краљевским породицама Белгије, Шведске и Данске – између осталих. Њен деда Жан био је владајући надвојвода Луксембурга, а садашњи владар, Надвојвода Хенри је њен ујак.

Гроф Рудолф од Лимбург Стирума потиче из веома старе племићке породице која има огранке у Холандији, Белгији, Немачкој и Француској.

Младенци, који су обоје рођени у Бриселу, позвали су племство и чланове краљевских породица из целе Европе у древни фламански град који је затворио свој историјски центар да би угостио званице на венчању, међу којима су били:

* Краљица Фабиола од Белгије и Војвода од Брабанта, Принц Филип. Бака Марије-Кристине је Жозефина Шарлота, Принцеза од Белгије, сестра Краља Бодуена (покојног супруга Краљице Фабиоле) и садашњег Краља Алберта II.


*Велики Војвода Анри од Луксембурга и Велика Војвоткиња Марија Тереза.


*Престолонаследник Александар II од Србије и Принцеза Катарина.


*Принцеза Астрид од Белгије и њена кћерка Принцеза Марија Лаура.


*Принцеза Хелена од Француске (74) и Гроф Филип од Лимбург Стирума (брат младожење).


*Принц Феликс од Луксембурга са Принцезом Маријом Анунцијатом од Лихтенштајна, кћерком Принцезе Маргарите и Принца Николауса. Марија Анунцијата била је кума на венчању.

Нема коментара: