среда, 11. фебруар 2009.

Краљевско венчање буди наду у Грузији

Принц и принцеза из древне грузијске династије Багратиона венчали су се у недељу у престоници Тбилисију, у раскошној церемонији којом су се ујединиле две супротстављене линије Краљевске куће која је некада владала овом кавкаском земљом.



Принц Давид Багратиони-Мукранели (32 г) и Принцеза Ана Багратиони-Грузински (31), венчали су се пред неколико стотина сватова у саборној цркви Светог тројства у Тбилисију, испред које су се окупили многобројни грађани који су желели да честитају младенцима.

Очекује се да ће ово венчање окончати сукоб око права наслеђивања вековног грузијског престола, као и да ће дати подстрек кампањи за васпостављање уставне парламентарне монархије у овој бившој совјетској републици.

Невеста је носила белу венчаницу, а младожења традиционалну грузијску ношњу, са кинџал бодежом за појасом. Грузијска застава вијорила се у позадини док је нови брачни пар разменио завете пред свештеником Грузијске Православне Цркве.

Отац Принцезе Ане, Нузгар Багратиони-Грузински, изјавио је да венчање представља историјски дан за његову земљу. „Најважније је да ће овај дан бити користан за будућност Грузије“, рекао је.

Венчање је одржано на дан када Грузијци одају почаст Краљу Давиду Градитељу, који је владао од 1089 до 1125, и који је поштован као најзначајнији владар Грузије.

„Данас је двоструки празник, јер славимо и дан Краља Давида и венчање чланова наше династије Багратиона, коју ју је Русија свргнула са трона“, рекао је новинарима пре церемоније један од сватова, Звијад Џиџигури, ко-председник опозиционе Конзервативне партије.

Династија Багратиона, која тврди да води порекло од библијског краља Давида, владала је великим делом данашње Грузије најкасније од 9. века, до почетка 19. века, када је земљу окупирала Русија. У царској Русији Багратиони су били племићка породица, а после тзв. бољшевичке револуције и совјетске окупације земље после кратког периода независности 1921, многи њени чланови расули су се широм Европе. Међу члановима породице који су остали у земљи, многи су убијени или депортовани у логоре. Неколико грана породице објавило је претензије на грузијски престо, а сматрало се да највеће изгледе имају породице Мукранели и Грузински.

Давид Багратиони-Мукранели је син Ђорђија де Багратион и Мукранија, чија се грана породице населила у Шпанији после II светског рата. Био је рођак шпанског Краља Хуана Карлоса, а истакао се као професионални возач тркачких аутомобила. Умро је у Тбилисију 2008. године.

Иако је провео цео живот у Шпанији и не говори грузијски, Давид се преселио у Грузију 2003. године и узео двоструко држављанство. Његова невеста, Ана Багратиони-Грузински, кћерка је Нузгара Багратиони-Грузинског, директора позоришта у Тбилисију. Две породице дуго су се сукобљавале око права наслеђивања престола, а историчари кажу да ће потомци из овог брака окончати сукоб.

Брак је склопљен у тренутку када у Грузији расте подршка васпостављању уставне парламентарне монархије уместо републике са председничким системом, који је усвојен после распада тзв. Совјетског Савеза и стицања независности 1991. године. Веома утицајни Патријарх Грузијске Православне Цркве, Његова Светост Илија II, подржао је обнову монархије, а једно недавно истраживање јавног мњења на националној телевизији Грузије показало је да преко 40 процената грађана подржава ту идеју.


Нема коментара: