петак, 27. фебруар 2009.

Веридба Престолонаследнице Викторије

Шведска Прстолонаследница Викторија верила се за Данијела Вестлинга, објављено је из Краљевске палате у уторак, чиме су окончана вишегодишња нагађања. Тридесетједногодишња принцеза у вези је с Вестлингом, тридесетпетогодишњим власником теретане из Окелбоа – градића за којег није чула ни већина Швеђана – од 2002. године.

„Данијел и ја смо се верили, Краљ и влада су дали пристанак за наш брак и венчање је планирано за пролеће 2010“, рекла је Викторија новинарима.

Пар се упознао у теретани, а седам година касније, шведска Престолонаследница Викторија и њен бивши лични инструктор саопштили су свету да ће се венчати. Врло неуобичајена процедура најаве брака једног члана краљевске породице показује колико је неформална постала монархија у овој егалитарној држави благостања.

„Наше пријатељство прерасло је у љубав“, изјавила је срећна вереница на прес конференцији у Краљевском Двору коју је одржала заједно са својим будућим принцом.

Принцеза је прва по редоследу наслеђивања престола на којем је њен отац, Краљ Карл XVI Густав. Шведска је уставна парламентарна монархија у којој Краљ нема политичку власт. Викторија је постала наследница престола 1980, после реформе устава којом је омогућено да престо наслеђује најстарији потомак монарха без обзира на пол.

За Вестлинга женидба будућом краљицом Шведске значи огромну промену у животу – иако монарх има углавном церемонијалну улогу, као што је уручивање Нобелове награде. За почетак, добиће титулу: Принц Данијел, Војвода од Вастерголанда.

Он сматра да ће од сада његов живот бити усмерен на „подршку Престолонаследници у њеном раду за добробит Шведске“ и да неће наставити да се активно бави бизнисом.

Шведски премијер из редова конзервативаца, Фредерик Рајнфелд изјавио је да је о плановима за венчање био обавештен у недељу. У неуобичајеном обраћању јавности, рекао је да је дирнут том вешћу.

„Осећам да је љубав победила“, рекао је. Новинарима је такође изјавио да је најава венчања зрак наде у тмурним временима за Шведску и добар део света.

„Мислим да сви можемо да осетимо топлину љубави између ово двоје људи“, рекао је.

Шведска монархија потиче од пре више од 1.000 година, иако је тренутна династија на престолу од почетка 19. века, када је француски маршал Жан-Батист Бернардот постао краљ. Њега је за наследника престола изабрао шведски парламент 1810. године.

Карл XVI Густав је Краљ Шведске од 1973. године. Последње краљевско венчање у Шведској обављено је 1976, када се он оженио Немицом Силвијом Зомерлат, коју је упознао на Олимпијади у Минхену 1972. године.

Двор је саопштио вест о веридби пошто су прво обавештени министри владе. У телевизијском обраћању јавности, Краљ је рекао да је дао пристанак на брак и затражио одобрење владе, у складу са шведским уставом.

„Ово је свакако посебан дан за нас, али и за Шведску“, изјавио је монарх. Краљица Силвија додала је да у потпуности подржава Викторијин избор. „Примамо Данијела у нашу породицу са раширеним рукама“, рекла је, описујући будућег зета као „мудрог и енергичног“.

Познавалац прилика у Краљевској породици, новинарка Џени Александерсон, која од 2003. извештава о Престолонаследници за часопис Svensk Damtidning, рекла је да ће венчање бити „фантастично“ за Шведску, нарочито имајући у виду тренутну економску кризу.

„Венчање шведске Престолонаследнице одјекнуће широм света. Биће то велико венчање, са преко 1.000 званица, укључујући представнике свих краљевских породица“, рекла је Александерсонова.

Она такође сматра да ће венчање бити значајно и за шведску монархију. „Видели смо код наших суседа, у Норвешкој и Данској, колико је популарност монархије порасла у време краљевских венчања“.

Стотине грађана окупило се испред Краљевског Двора у центру Стокхолма, где су запослени у таблоиду Aftonbladet делили балоне и мајице у плавој и жутој боји шведске заставе, са Викторијиним и Данијеловим иницијалима и натписом „Честитамо!“

Нема коментара: