недеља, 15. фебруар 2009.

Сретење Господње

Код Хришћана, Сретење Господње се слави на 40 дан од Божића. Свето писмо каже како четрдесети дан по Рождеству Христову донесе Пресвета Дева свог божанског Сина у храм јерусалимски да га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти (Левит 12, 2-7; Исход 12, 2). Иако ни једно ни друго није било потребно, ипак Законодавац није хтео никако да се огреши о свој закон, који је био дао кроз пророка Мојсија. У то време држао је чреду у храму првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Он стави Богородицу не на место за жене, него на место за девојке у храму. Том приликом појаве се у храму две чудне личности: старац Симеон и Ана, кћи Фануилова.

Праведни старац узе на руке своје Месију и рече: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој..." Још рече Симеон за Христа: "Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израелу, и да буде знак против кога ће се говорити" (Лк 2, 29 и 34). Ана пак која од младости служаше Богу у храму постом и молитвама, и сама познаде Месију, па прослави Бога и објави Јерусалимљанима о доласку Дугочеканога. А фарисеји, присутни у храму, који видеше и чуше све, расрдише се на Захарију што стави Деву Марију на место за девојке, дојавише то цару Ироду. Уверен да је то Нови Цар, о коме су му звездари с Истока говорили, Ирод брзо посла да убију Исуса. Но у међувремену божанска породица беше већ измакла из града и упутила се у Мисир, по упутству анђела Божјег. Дан Сретења празнован је од самог почетка, но торжествено празновање овога дана установљено је нарочито 544. године у време цара Јустинијана.

Српска православна црква слави овај празник 2. фебруара по црквеном, а 15. фебруара по грегоријанском календару. На Сретење 1804. године подигнут је Први српски устанак. На Сретење 1835. године донет Сретењски устав, први демократски устав Србије, па је слављен и као Дан уставности. Од 2006. је Сретење Дан државности Србије.

ДАНАС ЈЕ ТАКОЂЕ И ПРВА ГОДИШЊИЦА БЛОГА МОНАРХИСТИЧКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ!

С ВЕРОМ У БОГА, ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
ДО ПОБЕДЕ - ДО ЖИЧЕ!
ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

Нема коментара: