понедељак, 23. март 2009.

Шеика Мозах позива на заштиту образовног система

Њ.В. Шеика Мозах бинт Насер Ал-Миснад од Катара, специјални изасланик УНЕСКО-а за основно и више образовање, изразила је дубоко уверење да је право на квалитетно образовање неотуђиво и универзално, рекавши да оно представља „савршен пут да се премости јаз између различитих култура и помире различите цивилизације“.

Отварајући тематску интерактивну Дебату о образовању у ванредним ситуацијама у Генералној скупштини Уједињених Нација, Шеика Мозах је рекла: „Образовање у ванредним ситуацијама подсећа нас да је право на образовање угрожено природним катастрофама, али, нажалост и онима које изазивају људи“.

„Право на квалитетно образовање за сваког представља савршен пут да се премости јаз између различитих култура и помире различите цивилизације. Без тог права, вредности слободе, правде и једнакости немају значај“, рекла је Шеика.

Мигуел д'Еското Брокман, председавајући Генералне скупштине УН, одао је признање напорима Њ.В. Шике Мозах бинт Насер Ал-Миснад да помогне школској деци у Палестини. „Као што знате, она је неуморно радила на што бржем обнављању школа под покровитељством УН које су оштећене за време израелске инвазије палестинске територије Газе пре два месеца“, рекао је д'Еското. „Она је покренула то питање и влада Катара је успешно прикупила средства за обнову безбедне, стимулативне средине за учење, која је преко потребна деци и младима.“

Нема коментара: