понедељак, 6. април 2009.

Награда Краља Шпаније за људска права

Њ.В. Краљ Хуан Карлос уручио је прошле недеље Награду Краља Шпаније за људска права Комитету за одбрану права жена Латинске Америке и Карипских острва (CLADEM), на церемонији на којој је позвао на окончање насиља над женама и доступност запошљавању и образовању за све.

Монарх је, у пратњи Краљице Софије, изнео ове ставове пред аудиторијумом Универзитета Алкала де Хенарес у близини Мадрида, на церемонији уручења награда које се додељује сваке друге године, а чији новчани износ је 30 000 евра. Циљ награде је одавање признања организацијама које су се истакле у одбрани и промовисању људских права и демократских вредности у Латинској Америци.

У свом обраћању, Краљ је истакао да је за осигурање једнакости и пристојних услова живота за жене неопходно да се „искорени насиље у породици чије су жртве многе жене; искорени сиромаштво, глад и болести, као и да се женама обезбеди пуни приступ образовању и запошљавању“.


„Надам се да ће ова награда“, рекао је Краљ, „допринети постизању правичнијих услова живота за све грађане Латинске Америке“. Додао је да људска права и слободе „по дефиницији значе одбацивање насиља и нулту толеранцију за гнусну праксу тероризма“.


По речима Краља, ова награда одаје признање „укупним напорима који се у Латинској Америци чине на успостављању основних људских права и слобода, као и ширег друштвеног и економског развоја“.


CLADEM, који је добио награду једногласном одлуком жирија, је непрофитна организација која делује у Латинској Америци и на Карипским острвима, координишући широку мрежу регионалних организација и појединаца посвећених одбрани људских права. Основан је 1987. године у Сан Хозеу у Костарики, има седиште у Лими и тренутно делује у 17 земаља региона.

Координаторка CLADEM-а Норма Енрикес захвалила се на награди истакавши да она одаје признање бранитељима људских права, који се, како је рекла, „врло често срећу са батинашком силом неких режима који сматрају да су сви они који бране људска права, захтевају њихово поштовање и протестују против њиховог кршењња – непријатељи државе“.


Г-ђа Енрикес подсетила је да је, у време оснивања пре двадесет година, један од првих циљева CLADEM-а био доношење закона против насиља у породици. За мање од десет година, напори у том правцу резултирали су усвајањем таквих закона у готово свим латиноамеричким земљама.

Нема коментара: