среда, 29. април 2009.

Крунидбене химне – Георг Фридрих Хендл

Овог пролећа навршило се 250 година од смрти Георга Фридриха Хендла, једног од највећих композитора класичне музике, који је умро 14. априла 1759. Иза себе је оставио 18 концерата за оргуље, 40 опера и 21 ораторијум.
Четири химне које је Хендл компоновао за крунисање Краља Џорџа II и Краљице Каролине 11. октобра 1727. године, увек су биле веома популарне. Често су извођене на концертима и фестивалима, како за живота аутора, тако и касније. Ретко кад композитор који је популаран има такву публику за своја нова дела, као што је имао Хендл, који је четири химне прилагодио помпезности и величанствености прилике и, наравно, места – Вестминстерске опатије. Успех химни допринео је да се о Хендлу створи слика као о високопарном композитору који користи велике хорове и оркестре. У ствари, он је увек прилагођавао музику приликама и простору за које је писао, а нема грандиознијег догађаја од крунисања. По ондашњим мерилима, Хендл је ангажовао позамашан број извођача: Капелни краљевски хор од 47 певача и оркестар који је, по неким изворима, бројао чак 160 музичара! Садок свештеник, прва химна, написана је на речи из првог поглавља Прве књиге краљева: Садок свештеник и Натан пророк помазаше Соломона. Потом затрубише у трубу и сав народ рече: Да живи Краљ Соломон! И сав народ пође за њим, и народ свираше у свирале и весељаше се веома да се земља разлегаше од вике њихове. Речи ове химне певане су на свим крунисањима од Краља Едгара 973. године, а Хендлова музика изводи се на сваком крунисању од 1727. године.
Нека је силна рука Твоја, друга химна, Псалм 89: Нека је крепка мишица твоја, нека је силна рука Твоја, и уздигнута десница Твоја. Благост и правда нек' су подножје престолу Твом! Милост и истина нек' иде пред лицем Твојим.
С Твоје се силе весели Краљ користи текст из Псалма 21, а Хендл сваку од четири реченице и завршно „Алелуја“ уклапа у засебне музичке делове: Господе! С Твоје се силе весели Краљ; И како му је велика радост што Ти помажеш! Шта му је срце желело, дао си му, и молитве његове ниси одбио. Јер си га дочекао благословима милосним, метнуо си му на главу круну од драгог камења. Ова химна има величанствену завршницу, која се савршено уклапа у сам тренутак стављања круне на монархову главу приликом церемоније крунисања.
Тече из срца мог реч добра има прилагођени и скраћени текст Псалма 45 и Књиге Исаијеве, стих 49. Она је певана у делу службе када је крунисана Краљица Каролина, и садржи више референци на Краљицу: Тече из срца мог реч добра; рекох: дело је моје за Краља. Краљевске кћери дворе те. С десне ти стране стоји Краљица у офирском злату и Краљу ће омилети лепота твоја. И краљеви ће бити хранитељи твоји и краљице њихове твоје дојкиње.

Нема коментара: