петак, 27. фебруар 2009.

Веридба Престолонаследнице Викторије

Шведска Прстолонаследница Викторија верила се за Данијела Вестлинга, објављено је из Краљевске палате у уторак, чиме су окончана вишегодишња нагађања. Тридесетједногодишња принцеза у вези је с Вестлингом, тридесетпетогодишњим власником теретане из Окелбоа – градића за којег није чула ни већина Швеђана – од 2002. године.

„Данијел и ја смо се верили, Краљ и влада су дали пристанак за наш брак и венчање је планирано за пролеће 2010“, рекла је Викторија новинарима.

Пар се упознао у теретани, а седам година касније, шведска Престолонаследница Викторија и њен бивши лични инструктор саопштили су свету да ће се венчати. Врло неуобичајена процедура најаве брака једног члана краљевске породице показује колико је неформална постала монархија у овој егалитарној држави благостања.

„Наше пријатељство прерасло је у љубав“, изјавила је срећна вереница на прес конференцији у Краљевском Двору коју је одржала заједно са својим будућим принцом.

Принцеза је прва по редоследу наслеђивања престола на којем је њен отац, Краљ Карл XVI Густав. Шведска је уставна парламентарна монархија у којој Краљ нема политичку власт. Викторија је постала наследница престола 1980, после реформе устава којом је омогућено да престо наслеђује најстарији потомак монарха без обзира на пол.

За Вестлинга женидба будућом краљицом Шведске значи огромну промену у животу – иако монарх има углавном церемонијалну улогу, као што је уручивање Нобелове награде. За почетак, добиће титулу: Принц Данијел, Војвода од Вастерголанда.

Он сматра да ће од сада његов живот бити усмерен на „подршку Престолонаследници у њеном раду за добробит Шведске“ и да неће наставити да се активно бави бизнисом.

Шведски премијер из редова конзервативаца, Фредерик Рајнфелд изјавио је да је о плановима за венчање био обавештен у недељу. У неуобичајеном обраћању јавности, рекао је да је дирнут том вешћу.

„Осећам да је љубав победила“, рекао је. Новинарима је такође изјавио да је најава венчања зрак наде у тмурним временима за Шведску и добар део света.

„Мислим да сви можемо да осетимо топлину љубави између ово двоје људи“, рекао је.

Шведска монархија потиче од пре више од 1.000 година, иако је тренутна династија на престолу од почетка 19. века, када је француски маршал Жан-Батист Бернардот постао краљ. Њега је за наследника престола изабрао шведски парламент 1810. године.

Карл XVI Густав је Краљ Шведске од 1973. године. Последње краљевско венчање у Шведској обављено је 1976, када се он оженио Немицом Силвијом Зомерлат, коју је упознао на Олимпијади у Минхену 1972. године.

Двор је саопштио вест о веридби пошто су прво обавештени министри владе. У телевизијском обраћању јавности, Краљ је рекао да је дао пристанак на брак и затражио одобрење владе, у складу са шведским уставом.

„Ово је свакако посебан дан за нас, али и за Шведску“, изјавио је монарх. Краљица Силвија додала је да у потпуности подржава Викторијин избор. „Примамо Данијела у нашу породицу са раширеним рукама“, рекла је, описујући будућег зета као „мудрог и енергичног“.

Познавалац прилика у Краљевској породици, новинарка Џени Александерсон, која од 2003. извештава о Престолонаследници за часопис Svensk Damtidning, рекла је да ће венчање бити „фантастично“ за Шведску, нарочито имајући у виду тренутну економску кризу.

„Венчање шведске Престолонаследнице одјекнуће широм света. Биће то велико венчање, са преко 1.000 званица, укључујући представнике свих краљевских породица“, рекла је Александерсонова.

Она такође сматра да ће венчање бити значајно и за шведску монархију. „Видели смо код наших суседа, у Норвешкој и Данској, колико је популарност монархије порасла у време краљевских венчања“.

Стотине грађана окупило се испред Краљевског Двора у центру Стокхолма, где су запослени у таблоиду Aftonbladet делили балоне и мајице у плавој и жутој боји шведске заставе, са Викторијиним и Данијеловим иницијалима и натписом „Честитамо!“

недеља, 22. фебруар 2009.

ПРОГЛАШЕЊЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

У понедељак 22. фебруара 1882. године (по старом календару) пре подне, баш кад су се чиновници, трговци, професори и ђаци спремали да изађу на топло претпролећно сунце, цео овај свет застаде, ослухну и погледа увис, као да би хтео запитати јата расплашених врабаца и голубова шта се то догодило. Одмах затим, оздо од скупштине, забрујаше весели гласови и узвици. Таласи народа који се зачас искупи поплавише Теразије и зауставише се пред Двором. Тог тренутка, Народна скупштина прогласи Србију краљевином, а Кнеза Милана Обреновића IV за Краља Србије Милана I. Проглашавањем Краљевине, Србија није добила само владарске титуле, већ и многе културне институције. Лицеј је постао Велика школа, озакоњена је основна школа и систем гимназијског образовања. Српско учено друштво је постало Српска краљевска академија, са Јосифом Панчићем као председником.


недеља, 15. фебруар 2009.

Сретење Господње

Код Хришћана, Сретење Господње се слави на 40 дан од Божића. Свето писмо каже како четрдесети дан по Рождеству Христову донесе Пресвета Дева свог божанског Сина у храм јерусалимски да га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти (Левит 12, 2-7; Исход 12, 2). Иако ни једно ни друго није било потребно, ипак Законодавац није хтео никако да се огреши о свој закон, који је био дао кроз пророка Мојсија. У то време држао је чреду у храму првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Он стави Богородицу не на место за жене, него на место за девојке у храму. Том приликом појаве се у храму две чудне личности: старац Симеон и Ана, кћи Фануилова.

Праведни старац узе на руке своје Месију и рече: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој..." Још рече Симеон за Христа: "Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израелу, и да буде знак против кога ће се говорити" (Лк 2, 29 и 34). Ана пак која од младости служаше Богу у храму постом и молитвама, и сама познаде Месију, па прослави Бога и објави Јерусалимљанима о доласку Дугочеканога. А фарисеји, присутни у храму, који видеше и чуше све, расрдише се на Захарију што стави Деву Марију на место за девојке, дојавише то цару Ироду. Уверен да је то Нови Цар, о коме су му звездари с Истока говорили, Ирод брзо посла да убију Исуса. Но у међувремену божанска породица беше већ измакла из града и упутила се у Мисир, по упутству анђела Божјег. Дан Сретења празнован је од самог почетка, но торжествено празновање овога дана установљено је нарочито 544. године у време цара Јустинијана.

Српска православна црква слави овај празник 2. фебруара по црквеном, а 15. фебруара по грегоријанском календару. На Сретење 1804. године подигнут је Први српски устанак. На Сретење 1835. године донет Сретењски устав, први демократски устав Србије, па је слављен и као Дан уставности. Од 2006. је Сретење Дан државности Србије.

ДАНАС ЈЕ ТАКОЂЕ И ПРВА ГОДИШЊИЦА БЛОГА МОНАРХИСТИЧКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ!

С ВЕРОМ У БОГА, ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
ДО ПОБЕДЕ - ДО ЖИЧЕ!
ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

среда, 11. фебруар 2009.

Краљевско венчање буди наду у Грузији

Принц и принцеза из древне грузијске династије Багратиона венчали су се у недељу у престоници Тбилисију, у раскошној церемонији којом су се ујединиле две супротстављене линије Краљевске куће која је некада владала овом кавкаском земљом.



Принц Давид Багратиони-Мукранели (32 г) и Принцеза Ана Багратиони-Грузински (31), венчали су се пред неколико стотина сватова у саборној цркви Светог тројства у Тбилисију, испред које су се окупили многобројни грађани који су желели да честитају младенцима.

Очекује се да ће ово венчање окончати сукоб око права наслеђивања вековног грузијског престола, као и да ће дати подстрек кампањи за васпостављање уставне парламентарне монархије у овој бившој совјетској републици.

Невеста је носила белу венчаницу, а младожења традиционалну грузијску ношњу, са кинџал бодежом за појасом. Грузијска застава вијорила се у позадини док је нови брачни пар разменио завете пред свештеником Грузијске Православне Цркве.

Отац Принцезе Ане, Нузгар Багратиони-Грузински, изјавио је да венчање представља историјски дан за његову земљу. „Најважније је да ће овај дан бити користан за будућност Грузије“, рекао је.

Венчање је одржано на дан када Грузијци одају почаст Краљу Давиду Градитељу, који је владао од 1089 до 1125, и који је поштован као најзначајнији владар Грузије.

„Данас је двоструки празник, јер славимо и дан Краља Давида и венчање чланова наше династије Багратиона, коју ју је Русија свргнула са трона“, рекао је новинарима пре церемоније један од сватова, Звијад Џиџигури, ко-председник опозиционе Конзервативне партије.

Династија Багратиона, која тврди да води порекло од библијског краља Давида, владала је великим делом данашње Грузије најкасније од 9. века, до почетка 19. века, када је земљу окупирала Русија. У царској Русији Багратиони су били племићка породица, а после тзв. бољшевичке револуције и совјетске окупације земље после кратког периода независности 1921, многи њени чланови расули су се широм Европе. Међу члановима породице који су остали у земљи, многи су убијени или депортовани у логоре. Неколико грана породице објавило је претензије на грузијски престо, а сматрало се да највеће изгледе имају породице Мукранели и Грузински.

Давид Багратиони-Мукранели је син Ђорђија де Багратион и Мукранија, чија се грана породице населила у Шпанији после II светског рата. Био је рођак шпанског Краља Хуана Карлоса, а истакао се као професионални возач тркачких аутомобила. Умро је у Тбилисију 2008. године.

Иако је провео цео живот у Шпанији и не говори грузијски, Давид се преселио у Грузију 2003. године и узео двоструко држављанство. Његова невеста, Ана Багратиони-Грузински, кћерка је Нузгара Багратиони-Грузинског, директора позоришта у Тбилисију. Две породице дуго су се сукобљавале око права наслеђивања престола, а историчари кажу да ће потомци из овог брака окончати сукоб.

Брак је склопљен у тренутку када у Грузији расте подршка васпостављању уставне парламентарне монархије уместо републике са председничким системом, који је усвојен после распада тзв. Совјетског Савеза и стицања независности 1991. године. Веома утицајни Патријарх Грузијске Православне Цркве, Његова Светост Илија II, подржао је обнову монархије, а једно недавно истраживање јавног мњења на националној телевизији Грузије показало је да преко 40 процената грађана подржава ту идеју.


субота, 7. фебруар 2009.

Монархија и толеранција (2)

Чарлс и Камила у посети Давуди џамији у Лондону

Принц од Велса и Војвоткиња од Корнвола посетили су у среду муслиманску заједницу у Лондону.

Шиа Фатеми Исмаили Тајуби Давуди Борас је исламска деноминација која има преко милион припадника у преко 40 земаља и специфичан идентитет, културу и морал који је очувао исламска веровања а истовремено омогућио интеграцију и асимилацију у културу земаља које су постале њихов дом.

У Британији живи око 6.000 припадника Давуди деноминације, пореклом углавном из Индије и Јемена. У Лондону их има преко 3.000, а Давуди џамија у северозападном Лондону има велики број посетилаца из Британије, Европе и света.


Принц и Војвоткиња су верници англиканске цркве. Његово Краљевско Височанство годинама неуморно ради на охрабривању међурелигијског дијалога у Британији и у свету и редовно посећује разне верске заједнице.


Принц Каидџохер Езудин, син поглавара Давуди заједнице, похвалио је Принца Чарлса обративши се окупљенима у џамији у Нортхолту.
„За нашу заједницу и за све муслимане у Британији дирљива је чињеница да наследник престола земље у којој живимо цени њихову религију и традицију на начин на који Ви то чините. Ваш приступ је искрен, није настао из политичких разлога, па чак ни из осећаја Ваше одговорности као будућег монарха, него из жеље да нађете најбоље у богатству различитости Ваших поданика.“

Њихова Краљевска Височанства су скинули ципеле приликом уласку у џамију која се налази у близини парка у мирном предграђу Лондона.


Пошто су им показали велику дворану за молитве, домаћини су повели Принца и Војвоткињу у медресу, у којој деца уче веронауку и културу три пута недељно и суботом.

Пре краја посете Њиховим Краљевским Височанствима су уручене традиционалне мараме од вуне и памука, које су им домаћини омотали око рамена. Принц је добио и традиционалну капу „топи“.


Принц се, одевен у ношњу, обратио присутнима: „Претпостављам да није случајно што су припадници ваше заједнице међу најуспешнијим бизнисменима у нашој земљи.

Међутим, најважније је то што је ваша вера пример од непроцењивог значаја како патриотизам може да буде део религије. То представља огроман допринос савременом британском друштву.“

понедељак, 2. фебруар 2009.

Европски принчеви на Светском економском форуму

Њ.К.В. Престолонаследник Хакон од Норвешке и Њ.К.В. Принц Ендрју, Војвода од Јорка, учествовали су на годишњем састанку Светског економског форума који се одржао у Давосу, Швајцарска, од 28.1. до 1.2.2009, под мотом „Преобликовање пост-кризног света“.

Рекордан број светских лидера учествовао је ове године на састанку, међу њима кинески премијер Вен Ђијабао и руски премијер Владимир Путин, који су се учесницима обратили првог дана. Ангела Меркел, канцеларка Немачке, Гордон Браун, премијер Велике Британије и премијер Јапана Таро Асо, такође су учествовали на сесијама састанка. На листи учесника налазе се 41 шефова држава или влада, 17 министара финансија, 19 гувернера централних банака, 16 министара спољних послова, 15 министара животне средине и енергије, 9 комесара ЕУ и руководиоци 30 међународних организација.