субота, 7. фебруар 2009.

Монархија и толеранција (2)

Чарлс и Камила у посети Давуди џамији у Лондону

Принц од Велса и Војвоткиња од Корнвола посетили су у среду муслиманску заједницу у Лондону.

Шиа Фатеми Исмаили Тајуби Давуди Борас је исламска деноминација која има преко милион припадника у преко 40 земаља и специфичан идентитет, културу и морал који је очувао исламска веровања а истовремено омогућио интеграцију и асимилацију у културу земаља које су постале њихов дом.

У Британији живи око 6.000 припадника Давуди деноминације, пореклом углавном из Индије и Јемена. У Лондону их има преко 3.000, а Давуди џамија у северозападном Лондону има велики број посетилаца из Британије, Европе и света.


Принц и Војвоткиња су верници англиканске цркве. Његово Краљевско Височанство годинама неуморно ради на охрабривању међурелигијског дијалога у Британији и у свету и редовно посећује разне верске заједнице.


Принц Каидџохер Езудин, син поглавара Давуди заједнице, похвалио је Принца Чарлса обративши се окупљенима у џамији у Нортхолту.
„За нашу заједницу и за све муслимане у Британији дирљива је чињеница да наследник престола земље у којој живимо цени њихову религију и традицију на начин на који Ви то чините. Ваш приступ је искрен, није настао из политичких разлога, па чак ни из осећаја Ваше одговорности као будућег монарха, него из жеље да нађете најбоље у богатству различитости Ваших поданика.“

Њихова Краљевска Височанства су скинули ципеле приликом уласку у џамију која се налази у близини парка у мирном предграђу Лондона.


Пошто су им показали велику дворану за молитве, домаћини су повели Принца и Војвоткињу у медресу, у којој деца уче веронауку и културу три пута недељно и суботом.

Пре краја посете Њиховим Краљевским Височанствима су уручене традиционалне мараме од вуне и памука, које су им домаћини омотали око рамена. Принц је добио и традиционалну капу „топи“.


Принц се, одевен у ношњу, обратио присутнима: „Претпостављам да није случајно што су припадници ваше заједнице међу најуспешнијим бизнисменима у нашој земљи.

Међутим, најважније је то што је ваша вера пример од непроцењивог значаја како патриотизам може да буде део религије. То представља огроман допринос савременом британском друштву.“

Нема коментара: