петак, 17. октобар 2008.

НОВОСТИ ИЗ КРАЉЕВСКОГ СВЕТА

ГУГЛ ОДАЈЕ ПОЧАСТ КРАЉИЦИ ЕЛИЗАБЕТИ

Она је била први монарх који је послао и-мејл. Има сопствени вебсајт, а јуче је Краљица Елизабета
II учитала видео на ЈуТјуб, за време посете седишту компаније Гугл у Британији.

Компанија је обележила Краљичину посету посебном верзијом своје почетне странице google.co.uk, на којој се може видети силуета њеног профила на месту другог слова „г“ и круна над словом „е“ у логу компаније.

Током посете, Краљица и њен супруг, Принц Филип, погледали су демонстрацију технологије коју Гугл користи и срели се са ђацима који су победили на такмичењу за дизајнирање „Гугл жврљотина“ – како у овој компанији са седиштем у Маунтин Вјуу у Калифорнији називају нарочита издања свог логоа у плавој, црвеној, жутој и зеленој боји.

Краљевски пар се срео и са корисницима вебсајта ЈуТјуб (у власништву Гугла), међу којима је био и осамдесет једногодишњи Питер Оукли, познат под надимком Geriatric1927. Оуклијеви видео прилози на сајту номиновани су за ЈуТјуб награду 2006. године.

И Краљица је присутна на ЈуТјубу – прошлог децембра покренула је Краљев- ски канал. На њему могу да се виде 54 видеа, чије теме варирају од Краљичине божићне посланице из 1957, до једног дана у животу Принца Чарлса. У четвртак је Краљица учитала нови материјал на свој канал, снимак пријема у Бакингемској палати за британске Олимпијце из 1969. године.


КРАЉ ХАВАЈА НА КОВАНОМ НОВЦУ САД

Гувернерка Хаваја Лида Лингл предводила је делегацију која је у уторак посетила ковницу новца у Денверу, где је искован први хавајски комеморативни новчић од 25 центи – и последњи у серији која је покренута пре 10 година, у част 50 држава које чине САД.

На хавајском новчићу приказан је Краљ Камехамеха I, како пружа руку ка осам главних острва која чине Хаваје. Уписан је и државни мото, „Живот земље овековечен је праведношћу“, на хавајском језику. Новчић ће бити пуштен у оптицај 3. новембра.

„Ово је наша визија Хаваја у будућности, која показује наше поштовање за целу земљу“, рекла је гувернерка Лингл коментаришући цртеж и мото на новчићу. „Такође, она показује да смо јединствени као држава, иако смо састављени од многих острва“.

Камехамеха је владао од 1782. до 1819, и ујединио ова пацифичка острва. Краљевина Хаваји коју је он успоставио 1810. задржала је независност, изузимајући период од пет месеци британске окупације 1843, све до анексије од стране САД 1898. године. Због велике заоставштине хавајском народу, Камехамеха је стекао надимак „Наполеон Пацифика“.

Званичници ковнице очекују да ће бити исковано 520 милиона хавајских новчића од 25 центи.


БИВШИ КРАЉ НЕПАЛА ПОДЕЛИО ПРАЗНИЧНЕ БЛАГОСЛОВЕ

Прослављајући Дашаин, највећи верски празник непалских хиндуса, бивши краљевски пар, Краљ Гјанендра и Краљица Комал, поделили су грађанима престонице прошле недеље (9. октобра) 'тику' (мешавину пиринча, јарко црвеног пигмента и згрушаног млека).

Око 5000 људи окупило се у краљевој приватној резиден- цији, где су чекали неколико сати да од бившег краљевс- ког пара добију благослов.

Претходних година краљ је формално делио дашаинске благослове министрима владе и државним службеницима, као и грађанству; међутим, пошто је монархија у Непалу укинута, краљевски пар организовао је програм у својој приватној резиденцији.

Камал Тапа, бивши министар унутрашњих послова, а сада председник партије Растрија Праџатантра, изјавио је новинарима после примања благослова да је монархија, иако у техничком и уставном смислу више не постоји, и даље жива у срцу непалског народа.

„Традиција је да се на Дашиан добије благослов од свог чувара, а ја и даље сматрам да су моји чувари краљ и краљица“, рекао је Рам Бахадур Бишворкарма, четрдесетпетогодошњи драгуљар који је чекао више од сат и по да види бивши краљевски пар.

„Ја и даље гајим огромно поштовање за њих и мислим о њима као о мом краљу и краљици.

Гјанендра живи практично изоловано у бившој ловачкој резиденцији у близини престонице од како је у мају његову владавину прекинуо парламент којим доминирају маоисти.

Међутим, прошлог четвртка изгледао је опуштено и срећно док је на чела стотина својих присталица стављао тику, благослов у облику црвене смесе.

Раније истог дана и непалски председник републике је одржао исту церемонију у званичној резиденцији у Катмандуу, где је од њега тику добило око осам стотина људи.


Нема коментара: