четвртак, 23. октобар 2008.

Краљица Елизабета у посети Словенији

Британска краљица Елизабета II са супругом Принцом Филипом допуто- вала је у уторак у дводневну званичну државну посету Словенији.

Краљица је похвалила Словенију због њених изузезних достигнућа која је од стицања независности пре 17 година остварила у уклањању последица комунизма, поставши стабилна чланица ЕУ и НАТО. Ово је прва Краљичина посета земљи „на сунчаној страни Алпа“.

„Трансформација Словеније после 1991. године је одраз енергије, визије и одлучности коју она поседује“, рекла је Краљица у својој здравици председнику Данилу Турку, на свечаном банкету
на Брду код Крања. Ова посета треба да „искаже значај који Велика Британија придаје односима са Словенијом, као партнером у Европи и савезником у НАТО“, истакла је Краљица.

Замак на Брду некада је био у власништву југословенске краљевске породице, а касније је служио као одмаралиште за комунистичког диктатора Јосипа Броза, са којим се Краљица срела 70-их година.

Словенија је веома брзо усвојила западне стандарде и придру- жила се ЕУ и НАТО 2004. Три године касније увела је евро, а ове године председавала је ЕУ током првих шест месеци и придружила се зони без државних граница. Међутим, мирна атмосфера без икаквих скандала, и чињеница да је једна од најмањих држава ЕУ, често је остављају изван центра пажње – зато Словенија поздравља сваку прилику када јој се одаје признање.

Током посете овој алпској земљи, коју су локални медији назвали „историјском“, Краљица Елизабета II добила је на поклон пунокрвног Липицанера – али је одлучила да га остави на фарми у Липици, у западној Словенији. Краљица је, међутим, исказала велики понос својим новим власништвом.

„Дозволите ми да видим шталу“, рекла је директору фарме Матјажу Пусту, пре него што је сама кренула ка њој. Он јој је објаснио да је просторија у којој је пастув смештен управо реновирана, тако да „он сада има краљевски смештај“, што је озарило Краљицу.

Обилазак фарме пастува у Липицама, старе 428 година, представљао је врхунац Краљичине посете овој бившој југословенској републици, стешњеној између Италије, Аустрије и Хрватске.

У среду послеподне, Краљица је имала прилику да се сретне са истакнутим словеначким грађанима, на свечаном ручку у замку на Брду код Крања. После тога је заједно са супругом, Принцом Филипом, прошетала центром Љубљане, поздрављајући стотине грађана окупљених на централном градском тргу. После Словеније, Краљица ће посетити и Словачку.

Нема коментара: