петак, 21. новембар 2008.

Сабор светог архангела Михаила

Архангел Михаило (хеб. מיכאל — Микха-Ел, „Ко је као Бог?“ арап. ميخائيل — Михаил; грч. Μιχαήλ — Микхаил; лат. Michael) је у јеврејској и хришћанској религији вођа небеске војске и принц анђела.

За Јевреје, арханђел Михаило је заштитник Израела и синагоге. Хришћанство га сматра заштитником Универзалне цркве и првим од седам арханђела, као и победником Сатане. Због тога се у уметности увек представља у римском оклопу са подигнутим мачем или копљем како прети неком демону или змају.

Сабор светог архангела Михаила - Аранђеловдан слави се 21. новембра. Од давнина људи су празновали анђеле Божије, али се то често изметало у њихово обожавање. У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је празник архистратега Михаила и прочних сила небесних у новембру. У књизи О небеској Јерархији, Свети Дионисије Ареопагит (ученик апостола Павла) описао је девет створених чинова анђелских. Арханђел Михаил је војвода анђелске војске, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Свети архангел Михаило је крсна слава господе Андреја и Борка Комненовића, истакнутих српских монархиста и мојих драгих пријатеља. Срећна слава, синови!

Нема коментара: