понедељак, 11. мај 2009.

Папа у Јордану

Папа Бенедикт XVI започео је у петак своју прву посету Блиском истоку, исказавши дубоко поштовање за ислам и наду да ће католичка црква бити значајан фактор мира у региону.

Јордански Краљ Абдулах II и Краљица Ранија приредили су Папи свечани дочек, а он је похвалио ову умерену арапску земљу као предводника напора за успостављање мира и дијалога између хришћана и муслимана.

„Моја посета Јордану пружа ми прилику да искажем дубоко поштовање према муслиманској заједници и да одам почаст Његовом Величанству Краљу због његове водеће улоге у промовисању разумевања врлина које проповеда ислам“, рекао је Бенедикт непосредно по доласку.

Он је такође истакао да је Јордан предводник у промовисању мира и међурелигијског дијалога, као и у обуздавању екстремизма. Касније, у Католичком центру за хендикепиране, Папа је изјавио да је једини циљ његове посете да донесе наду и молитве „за најдрагоценији дар јединства и мира, нарочито на Блиском истоку.“

Краљ Јордана захвалио је Папи и рекао да свет мора да „одбаци погубне идеологије подела“. „Поздрављамо Вашу преданост уклањању заблуда и подела које наносе штету односима хришћана и муслимана“, рекао је Абдулах.

Хришћани чине око 3 процента од 5,8 милиона становника Јордана. Тродневни боравак у Јордану је прва посета овог Папе једној арапској земљи.

Нема коментара: