субота, 8. март 2008.

„Марија Карађорђевић - Краљица Мајка“

Капитално историјско дело, у издању Архива Србије, занимљивог и лако читљивог текста.

Аутори мр Даница - Каћа Чоловић и Срђан Чоловић, написали су ову књигу на основу пронађених докумената и сећања краљичиних савременика, са циљем да се сазна и сачува истина о животу и раду Њ.В. Краљице Марије.


Многе, цркве, школе, болнице и домови за ученике, студенте, стара и незбринута лица, материјални су доказ њене хуманости.


Владика Николај Велимировић, у својој беседи, је изрекао речи највеће похвале о краљици: У краљици Марији народ је нашао оно за чим је жудео: идеалну владарку, добру супругу, пожртвовану мајку, вредну домаћицу, достојанствену краљицу.


Књига о краљици Марији састоји се из три дела. У првом је описано детињство принцезе Марије и живот на румунском двору; њена веридба и венчање; рођење и васпитавање краљевског потомства; убиство краља Александра у Марсеју 1934. и владавина Намесништва до пунолетства краља Петра Другог.


Посебно поглавље посвећено је краљичином животу и раду у Енглеској, где је она основала две значајне хуманитарне организације: Комитет југословенског Црвеног крста и Добротворно друшто Свети Андреј Првозвани, преко којих су за време рата упућивани пакети југословенским војницима и официрима који су били у непријатељским логорима. Краљица је такође, преко ових организација, слала лекове, одећу, обућу, ћебад и друге потребе народу у Југославији све до 1952. године.


Други део обухвата краљичин хуманитарни рад у Краљевини Југославији, где се њено име, тога ради, помиње са поштовањем и љубављу. Трећи део чине преснимљена документа.


Рецензенти књиге су господа: Драгомир Ацовић, Душан Батаковић, Вељко Губерина и Милић Петровић.


Књига је врхунског графичког дизајна, луксузно опремљена, штампана на најфинијој хартији, у тврдом повезу, урађеном по нацрту сликара Драгана Поповског. Књига је богато илустрована фотографијама и документима.


Контакт:

Даница Чоловић,

011/2156126,


dcolovic@yubc.net

Нема коментара: