петак, 4. јул 2008.

Аргументи за Краљевину Србију (7)

Душан Ковачевић, члан Крунског Савета


М
онархија је најбоља, најконкретнија и најпрактичнија опција за Србију. Србија мора да се успостави на оним темељима на којима је увек почивала. Ако ћемо гледати по врло практичним параметрима, који се зову маркетинг једне државе и представљање једне државе и бренд, у овом тренутку не постоји ниједна личност која би могла да окрене телефон било ког битног човека, а нарочито у земљама које су истог устројства (а то су тренутно најбогатије земље у Европи), у којима престолонаследник има или крвне или у пријатељске везе. Србија треба да буде једна савремена, модерна демократска земља. Из мог контакта и познанства са престолонаследником, ја не познајем већег демократу у Србији. Значи, не монархија у некаквом виду који је давно превазиђен, него управо у оном облику, ако се већ позивамо на земље севера, шведског типа. Причам о нечемо што мени јако лепо звучи, а то је Краљевина Србија.

Милорад Павић, члан Крунског Савета

Преко васпостављања монархије следе добре везе са светом и одмах је јасно каква је то земља. Србија би добила и врло модерну дипломатију, у том смислу што би на челу био неко ко познаје свет и кога свет познаје. Мислим да је досадашње искуство показало да Србија још увек није нашла неки свој пут, да још увек тражи, поготову ако се погледају спољни додири и везе. Овим би се те ствари поједноставиле и обавиле. Васпостављање монархије би било и историјско поравнање.Сетимо се да је Краљевина Југосалавија у том тренутку 1941. године била уништена од фашиста и да је краљ морао да избегне из земље да не би пао у ропство. И, с друге стране, комунисти су, када су земљу очистили од фашиста, забранили повратак краљу и његовој породици и незаконитим путем узели власт. Дакле, с једне стране бисмо имали обнову система који је неправно уклоњен и страшно много времена је протекло од тада. С друге стране, хајде да се упитамо да ли имамо неке друге системе у историји. Срби су увек имали краљеве и то је неки природни пут. Данас у Европи има пуно држава које имају краљеве на челу. Краљ је једна демократска надстраначка институција. Она гарантује саборност и добар однос између елемената државе. Све то ми имамо, а када би имали други, они би то оберучке прихватили.

Што се тиче тога има ли шансе за обнову монархије, истраживања показују да је негде око 30 одсто за тај пут Србије. То је проценат који бисмо могли да упоредимо с рејтингом највећих странака у земљи, али ми то не радимо, јер Круна није странка. Међутим, политика је увек ствар у развоју и не знамо шта ће донети ноћ, а шта дан. Наравно да је Александар II увек био против недемократских странака. Он то није крио и он ће то остати и даље. Већ по свом рођењу и својим везама са светом он је на том месту и има тај став и зато га није тешко следити. Шта ће бити сутра, не знамо, али Србија, ако може да бира, има шансу да се враћањем краљевине спасе од овог недефинисаног положаја у ком је.

Нема коментара: