четвртак, 29. мај 2008.

Долазак Краља Петра I на престо

Државни удар 1903, који је на трон довео Карађорђевог унука, краља Петра Првог Карађорђевића, отворио је пут парламентарној демократији у Србији.Непосредно по полагању заклетве пред посланицима, сенаторима и члановима Владе, Краљ Петар I изјавио је: “Ја хоћу да будем истинити уставни Краљ Србије. Устав и све уставне гаранције за мене су светиње које ћу вазда најбрижљивије поштовати и чувати”. Том приликом позвао је на политичко и династичко помирење рекавши: “Све праштам, све остављам забораву”. Европски образован, овај либерални краљ је превео дело О слободи Џона Стјуарта Мила на српски језик, а Србију увео у период парламентаризма и политичких слобода, који је прекинут новим ослободилачким ратовима. Балкански ратови 1912 - 1913. године окончали су турску доминацију на Балкану.

Период од 1903. до 1914. године обично се сматра златним периодом српског парламентаризма и уопште политичког, привредног и културног живота. Неспорна је
друштвена стабилност тог периода, као и значајан развој државе у различитим правцима (војска, одређене привредене гране). Србија ће између осталог издржати Царински рат са Аустро-Угарском, који је уследио после анексије Босне и Херцеговине 1908. године. Био је то увод у судбоносне догађаје 1914. године.


Нема коментара: