среда, 17. септембар 2008.

Зашто сам монархиста (5)



Менди:

Моје интересовање за монархију почело је са седамнаест година, док сам истраживала енглеско порекло моје породице. Фасцинирала ме је историја монархије у Британији. Од древних ритуала до јавних расправа о самој институцији, монархија је брзо постала моја омиљена тема.

Када је Принцеза Дијана од Велса погинула 1997. године, био је то догађај који је привукао огромну пажњу на животе чланова британске краљевске породице. Тада сам почела да помније изучавам ову династију. Какви су они, у ствари?

Помоћу обиља литературе и кроз истраживања, открила сам да је краљевска породица невероватна жива слика историје Британије. Такође, открила сам да је Њено Величанство Краљица сјајна жена, неуморно посвећена круни и отаџбини, као и британском Комонвелту.

Краљица ми је узор на више начина – њена унутрашња снага, посвећеност и стрпљење, били су инспириција у мом животу.

Тренутно радим у области специјалног васпитања. Ускоро ћу положити државни испит за наставника, а стећи ћу и диплому на историји. Волела бих да једног дана постанем професор историје. Ове године приводим крају и моје студије комуникологије, одсек графички дизајн.

(Менди је искористила свој таленат за дизајн да креира марку издату поводом 80. рођендана Њ.В. Краљице Елизабете. Такође, дизајнирала је марке посвећене прослави 60. годишњице брака Њ.В. Краљице и Војводе од Единбурга, као и марке штампане поводом посете Њеног Величанства граду Милтон Кејнсу, приликом обележавања његове 40. годишњице.

Британска служба за дешифровање у Блечли парку издала је ограничен тираж марака и посебан поштански жиг. Тим поводом Менди каже: „Било ми је задовољство да радим за Блечли парк. Захвална сам што су ми пружили прилику да искажем дивљење према Краљици која ми је велика инспирација у животу.“)

Краљица Ранија од Јордана једном приликом је рекла: „У осмишљавању националне стратегије, морамо уважавати сопствену традицију, вредности и културу“. То се свакако односи и на Британију. Монархија је нераскидива од британских вредности, традиције и културе. Она је нераскидиви део равнотеже између старог и новог. Занемарити ту чињеницу значи пренебрегнути значај који ова острвска земља има, као и њене историјске корене.

Шта монархија значи

Монархија је константа у Британији преко хиљаду година. Она се уважава као чврст темељ на који се можемо ослонити. Краљевска породица својим дужностима и кроз церемоније чини много за морал нације! Она уједињује људе из свих слојева друштва у поносу према величанственој Краљици. Монархија и њене институције су изван политике и зато могу да привуку широк спектар грађана. Њено Величанство и њена породица су особе од крви и меса, и грађанима се обраћају не као политичари у кампањи, већ као стварне личности.

Монарх као шеф државе може много да учини за национални престиж. Као што је Краљица доказала, бити целог живота одгајан да се поштује традиција и испуњава дужност представља част. Грађани је воле и диве се њеној посвећености, и осећају понос што имају искусног и преданог шефа државе.

Наслеђивање функције представља сигуран начин да се одржи стабилност у држави. Монарси граде свој положај на достигнућима предака, а истовремено својим наследницима пружају одговарајуће образовање и усмерење. Будући да су целог живота обучавани за улогу шефа државе, не поставља се питање да ли наследници престола имају потребно искуство. А што монарх дуже влада, више директног искуства у владању државом стиче. Припрема наследника није једностран задатак који се може пренети на друге – обука подразумева све аспекте владања краљевином.

Суочавање са критиком

Многи мисле да бити за монархију аутоматски значи бити против напредних идеја. Да су монархисти застарели, елитисти, или само носталгичнари за прошлим временима. То није тако. Многи монархисти и ватрене присталице су прогресивни, интелигентни људи широких погледа на свет. Ми сматрамо да монархија представља најбоље у нашој култури: веру у Бога, традицију, патриотизам, породицу. Из свег срца подржавамо ове идеале, и Њено Величанство које их оличава. То су вредности на којима почива прогрес, а не вредности које га коче.

Многи монархисти знају да сваки аспект политике има две стране, и прихватају критике отворено и добронамерно. Ми признајемо да монархија мора да се прилагођава вечно променљивом друштву, а присталице монархије морају да помогну у том прилгођавању. Морамо да се постарамо да краљевска породица служи грађанима на најбољи могући начин, а да истовремено остане укорењена у традицију служења отаџбини која траје вековима.

Надам се да ће монархија у Британији наставити да напредује. Као монархисти, наставићемо да чувамо традицију и да славимо Краљичин животни позив и улогу коју монархија има у савременом свету.

Нема коментара: