петак, 5. септембар 2008.

Демонстранти у Тајланду: „Умрећемо за Краља!“

Демонстранти који покушавају да смене премијера Тајланда Самака Сандаравеја одбацили су његову одлуку о увођењу ванредног стања, заклињући се да ће дати животе за Краља Бумибола Адуладеја, за кога верују да је угрожен најновијом политичком ситуацијом у земљи.

„Умрећу за Краља“, изјавио је за Ројтерс 53-годишњи учитељ Чантра Ламунгтонг, у дворишту комплекса владиних зграда који су окупирали антивладини демонстранти и ватрени ројалисти из Народног савеза за демократију (ПАД) током прошле недеље.

Краљ, кога многи Тајланђани сматрају за полубожанство, збванично је изнад политике, али је неколико пута интервенисао у политичким сукобима током шест деценија своје владавине. Наизменично је подржавао војску и изабране владе.

ПАД, политичка групација састављена од десно оријентисаних бизнисмена и интелектуалаца, оптужује Самака да је незаконити представник бившег премијера Таксина Шинаватре, који је смењен војним пучем 2006. године, после више месеци уличних протеста које је организовао ПАД.

Ипак, далеко већу подршку добијају представљајући Таксина и владу која је формирана после децембарских избора као републиканце који намеравају да са престола уклоне династију Чакри.

Самак и Таксин су више пута порекли такве оптужбе, али верне присталице ПАД-а то као и да не чују, док проводе сате и сате слушајући говоре о претњама монархији који се пуштају преко огромних разгласних система.

„Волим Краља и Краљицу, а Таксин хоће да их убије!“, каже 65-годишњи службеник осигуравајућег завода Сонгпичаја Тансагврон, обучен у жуту мајицу, коју носе скоро све присталице ПАД-а. Жуто је боја понедељка, дана када је рођен 80-годишњи монарх.

„Краљ не може да се изјасни о политици, али мислим да ће кад постане заиста тешко, доћи до нас“, каже 40-годишњи Суванчаи Џитвиват, који је само-запослен. „Ничега се на плашим, јер сам овде дошао због отаџбине и Краља.“

Када је полиција прошле недеље, извршавајући судски налог, покушала да уклони импровизоване барикаде од бодљикаве жице и аутомобилских гума, демонстранти су високо подигли слике Краља снимљене на прослави златног јубилеја 2006. године, као да су иконе.

Они верују да ниједан војник или полицајац не би смео да удари слику монарха, чак и када би му било наређено. Самаково проглашење ванредног стања после погибије једног демонстранта током ноћног сукоба полиције и присталица ПАД-а, није нимало изменило то уверење.

Слике Краља такође су постављене око комплекса владиних зграда, који подсећа на место одржавања Вудсток фестивала, са травњацима претвореним у блатишта и људима који врше нужду на отвореном, иза импровизованих паравана.

„Данас нећу ићи на посао. Ово је много важније. Па шта и ако изгубим посао, ако ћу тако спасти земљу“, каже Прајод Сирилак, 40-годишњи радник у фабрици аутомобила из Чонбурија, источно од Бангкока.

Чантра, учитељица, такође није отишла на посао, да би допутовала из древне тајландске престонице Ајутаје, 60 км северно од Бангкока, како би учествовала у ПАД-овом „рату“ против Самака.

„Моји ђаци су мали проблем. Моја земља је велики проблем“, каже она.

Суштина проблема у Тајланду јесте да ако демонстранти овим протестима успеју да смене владу, то ће успоставити опасан преседан и посејати семе будуће нестабилности у земљи. Чини се да је једини излаз да Краљ Тајланда Бумибол Адуладеј интервенише и јасно стави до знања да подржава изабрану владу, али и устав земље.

Краљ има 80 година и презире мешање у политику. Међутим, он је једина личност која ужива поверење Тајланђана свих политичких опредељења. Његовом интервенцијом смирена је ситуација и донет нови устав после војног пуча којим је смењен премијер Таксин пре две године. Поново је потребна доза истог краљев- ског лека. Изгледа да би монархија могла опет да спасе Тајландску демократију.

Нема коментара: