понедељак, 8. децембар 2008.

НОВОСТИ ИЗ КРАЉЕВСКОГ СВЕТА

Принц Фредерик посетио данске НАТО трупе у Авганистану

Холандском Престоло- наследнику Фредерику остварила се велика жеља када му је прошле недеље његова влада одобрила да посети данске НАТО трупе у јужној авганистанској покрајини Хелманд.

Четрдесетогодишњи Фредерик је својевремено био разочан одбијањем владе и војног врха да одобре посету трупама, јер су то пре њега учинили шпански Престоло- наследник Фелипе, холандски Принц Вилем-Александер и британски Принчеви Чарлс, Вилијам и Хари.

Међутим, по повратку из Тајланда Престоло- наследник Фредерик је одлетео у Авгани- стан у пратњи данског министра одбране. Они су имали прилику да се непосредно увере како 700 данских војника живи на фронту и да једу и спавају заједно са њима.

Већина данских трупа базирана је у Хелманду. У Авганистану је погинуло седамнаест данских војника од како се Краљевина Данска 2002. године придружила коалицији предвођеној Сједињеним Америчким Државама.


Принцеза Лала Салма на конференцији о СИДИ у Дакару


Марокан- ска принцеза Лала Салма, супруга Краља Мухамеда VI, одржала је говор на отварању 15. међународне конференције о СИДИ и полно преносивим болестима у Африци (ICASA) у престоници Сенегала Дакару, 3.12.2008. Међународни и афрички стручњаци разменили су сазнања о тренутном стању епидемија ХИВ вируса и полно преносивих болести са аспекта науке, локалних заједница и руковођења кризама коју ове болести изазивају.

На самом почетку конференције која је окупила 7000 учесника Принцеза је у свом обраћању апеловала да се у борби против СИДЕ одржи стална мобилизација и активна, ефикасна и усмерена сарадња на регионалном и међународном нивоу.

Она је такође истакла значај усвајања глобалног приступа који у обзир узима различите медицинске, социолошке и психо-културолошке аспекте проблема. Лала Салма је учествовала и на специјалном скупу првих дама Африке, на ком је било речи о улогама које оне имају у подизању свести о СИДИ.

Принцези је уручена ICASA награда за 2008. годину због њене посвећености борби против ових болести, а такође је и одликована највишим сенегалским одликовањем, Великим крстом за националне заслуге, због свог хуманитарног рада у Мароку и другим земљама.

Нема коментара: