понедељак, 11. август 2008.

Крунисан краљ Тонге

Тонга је прославила прво крунисање после 41 године. Након традиционалних церемонијалних свечаности, Краљ Џорџ Тупу V и формално је проглашен за 23. владара једине монархије у Јужном Пацифику, јединствене по томе што никад није била потпуно колонизована.

Топовска паљба и црквена звона обележили су 1. августа 2008. церемонију крунисања Краља Тонге, којој су присуствовали чланови краљевских породица и представници влада држава из целог света.

Носећи гримизни плашт обрубљен белим хермелином, Кеаљ Џорџ Тупу V сео је на позлаћени престо у Слободној Веслијанској цркви у престоници Нуку'алофа, док је хор од 300 чланова изводио Хендлову крунидбену химну, „Задок свештеник“.

Обраћајући се на тонганском, шездесетогодишњи суверен положио је заклетву пред надбискупом Полинезије Хабезом Брајсом, који је миропомазао краљеву главу и руке светим уљем и заклео га да влада „мудро, праведно и искрено“.

На краљеву главу положена је круна, на руку му је стављен прстен и предат му је црвено-златни скиптар.

Крунисању у западњачком стилу претходиле су традиционалне церемоније испијања „кâве“ и приношења хране на дар од стране поданика.

Међу гостима су били јапански Престолонаследник Нарухито, тајландска принцеза Маха Чакри Сириндорн, премијер Новог Зеланда г-ђа Хелен Кларк, као и племство и чланови краљевских породица из већинe држава у региону. Велику Британију представљали су Војвода и Војвоткиња од Глостера.

Дан крунисања проглашен је за национални празник и испред цркве мноштво Тонганаца махало је црвено-белим заставама. Војни оркестри марширали су центром града, украшенoм заставама и славолуцима од лишћа палми и банана.

Монарх је стигао у цркву у отвореној лимузини британске израде „Хамбер“, која је припадала његовој баки, Краљици Салоте, која је прирасла за срце Британцима зато што се за време церемоније крунисања Краљице Елизабете 1953. године по киши возила у отвореној кочији.

На крају једносатне церемоније, краља су официри ратне морнарице испратили низ степенице прекривене традиционалним ћилимима. Провезао се кроз улице Нуку'алофа поред хиљада школске деце која су га поздрављала постројена дуж пута.

Краљ је прузео титулу пре две године, после смрти свог оца, који је владао 41 годину. Крунисање је било планирано за претходну годину, али је одложено после про-демократских протеста у којима је осморо демонстраната изгубило живот, а центар града био демолиран и опљачкан.

После крунисања, краљ је објавио да укида полуфеудални систем и прихвата демократски изабран парламент. Такође, одрекао се пословних интереса и јасно ставио до знања да ће у будућности имати више симболичну улогу.

Међу посетиоцима крунидбених свечаности био је и про-демократски активиста Акилиси Похива, који је два пута био у затвору. Он је церемонију описао као „прелепу“ и рекао да је осећај несигурности у погледу будућности међу Тонганцима заувек избрисан. „Веома смо поносни на Његово Величанство. Он је био под притиском да се промени, и променио се“, рекао је. „У ствари, учинио је више него што смо могли и да се надамо.“

Касније у току дана приређен је ручак у Краљевској Палати за више од 1000 званица, који су носили цилиндре и фракове и дугачке балске хаљине, упркос тропској врућини. Увече је одржан концерт и приређен ватромет. Славље је настављено и следећег дана, војном парадом.

Нема коментара: