среда, 27. август 2008.

Европски принчеви у Монголији

Принц у Монаку, краљ у Монголији

„Његово Величанство Алберт II, краљ Монака, започео је прву посету Монголији прошлог петка, на позив председника Намбарина Енкбајара.“ Тако је монголска државна новинска агенција Монтсаме описала долазак Принца Алберта од Монака у Уланбатор.

Свакако ласкаво унапређење за Принца Алберта, који је у претходне две године био изузетно активан у дипломатији, посетивши званично и полузванично азијске дивове Јапан и Кину, Тајланд и Русију, а сада и Монголију. Алберт је допутовао из Пекинга где је присуствовао Олимпијским играма. Принц је члан Међународног олимпијског комитета.

Председник Енкбајар, који је претходне недеље дочекао и Престолонаследника Фредерика од Данске, примио је Алберта у згради владе. Касније у току дана принц је имао сусрет са председником парламента и премијером Монголије.

Принц Алберт је изјавио да је одушевљен срдачним дочеком и додао да ће његова земља сарађивати са Монголијом у питањима заштите природне средине. „Фондација Алберта II спремна је да помогне Монголији у борби против ширења пустиње и дефорестације. Заједничка монегашко-монголска археолошка истраживања спроводе се од 2006. године. Од 2007. године преузео сам покровитељство над њима“.

Поред тога, „Краљ“ је искористио прилику да честита Монголским спортистима на успеху на Олимпијади у Пекингу. Такође је посетио музеј Археолошког института при Академији наука. Том приликом му је додељена титула почасног доктора наука монголског државног Универзитета, исто као и Престолонаследнику Фредерику од Данске дан пре тога.

Дипломатски односи између Монака и Монголије успостављени су тек 22. маја 2008. Монегашка влада изабрала је Монголију за партнерску државу у Азији у 2008. години на пољу сарадње у развоју и доделила бесповратну помоћ од 20 000 долара за археолошки пројект чију је локацију Принц обишао прошле суботе.

Другог и последњег дана службене посете Монголији, Принц Алберт посетио је провинцију Аркангај. Обишао је места од историјског и културног значаја и упознао се са номадским начином живота. Такође је посетио и Музеј етнографије и историје.

Монголско-монегашки архолошко-истраживачки пројект спроводи се на граници провинција Батсенгел и Иктамир. Принц Алберт се упознао са радом стручњака који проучавају „јеленско камење“ из турског периода из области Цацин Дењ, известила је монголска државна новинска агенција.

Алберт II посетио је и „Тајкар Чулу“ туристички камп, где је присуствовао фестивалу три мушка спорта. У Иктамиру је Принц посетио једну номадску породицу, исто као и дански Престолонаследник Фредерик неколико дана пре њега.

'Стрелац' Фредерик побрао аплаузе у Монголији

Монголски државни Универзитет има новог почасног доктора: Престолонаследника Фредерика од Данске. Ректор Универзитета Б. Џадамба изјавио је да је титула знак признања значајној помоћи коју Данска пружа монголском образовању.

Почаст се односи на Данску у целини, не само на изузетан академски рад Престолонаследника. Без обзира на то, Фредерик је у свом говору нагласио спремност да допринесе још бољој сарадњи две земље у области образовања и културе.

Неколико данских невладиних организација укључено је у програме и пројекте подршке монголском сектору образовања и побољшања образовања маргиналних и угрожених група монголског друштва, известила је државна новинска агенција.

Принц Фредерик је претходно показао вештину у древном монголском спорту – стреличарству. То је била лепа прилика да четрдесетогодишњи наследник данског престола узме учешће у неком спорту, пошто је провео десет дана као гледалац Олимпијаде у Пекингу.

На крају тродневне службене посете Монголији Престолонаследник Фредерик од Данске посетио је Институт за новинарство у престоници Уланбатор.

Институт је основан 1996. године уз финансијску помоћ пројекта „Надгледање новина и информација“ који спроводи данска организација за међународну помоћ Danida. Институт ради на развоју независног новинарства у Монголији, пружа медијским радницима информације о савременом новинарству и организује курсеве обуке.

Монголи су захвалили Данској на огромној помоћи слободним медијима у њиховој земљи осиромашеној комунистичком диктатуром. За узврат, Принц Фредерик изјавио је да је задовољан успехом пројекта и честитао административном савету Института за новинарство на значајном доприносу развоју слободног новинарства у Монголији.

Званична посета поклапа се са 40. годишњицом монголско-данских дипломатских односа. Принц се срео са председником Намбарином Енкбајаром и премијером Санџагином Бајаром.

Нема коментара: