понедељак, 25. август 2008.

КРУНА ЧЕКА БОЉЕ ДАНЕ

PRESS, 24.08.2008.






ИНТЕРВЈУ: Драгомир Ацовић, члан Крунског већа

КРУНА ЧЕКА БОЉЕ ДАНЕ

- Верујем да Србија може да постане монархија ако дође до консензуса на нивоу политичке средине. Мислим на оне умерене и најквалитетније делове свих странака који ће доћи до изражаја. И никога не искључујем из тога. Да не верујем у то, давно бих дигао руке - каже Ацовић.

- Зашто је опало интересовање Срба за монархију?

- Све зависи како ће човек то да крсти. Када је већина становништва у режиму видела јединственог непријатеља, круна је била симболичка противтежа. Данас имате земљу која је подељена на две групације, које једна у другој виде противника... Народ се страховито разочарао.

- У кога?

- У све и у свакога. У државу, у војску... Чини ми се да смо запали у стање емотивне летаргије. А с друге стране, у стање неконтролисаног незадовољства, горчине која се просто из већине људи просипа, прелива у потпуно неочекиваним стварима, на неочекиваним местима и без неког директног изазова или повода.

Сви се куну у међународне интеграције, демократију. И сви се куну у бољу будућност, али до ње не можемо све док нам смета она друга половина народа. И освојићемо ту будућност чим елиминишемо ту другу половину народа, ако треба и силом. И то је једина порука која постоји на политичком тржишту. У таквој ситуацији је врло тешко појавити се као неко ко треба да буде формално помиритељ. А, по правилу, круна има функцију помиритеља.

- Помињете помиритеља, зар се нису сада помирили Дачић и Тадић и рекли...

- Јел' ви мислите да су то те две зараћене половине народа?

- Рецимо да су они преузели ту...

- Ви можете преузети шта год хоћете. Ја могу преузети на себе да говорим у име свих кенгура ван Аустралије, али то не значи ништа. Ко се помирио? Руководства странака? У чему су се помирили? Где су били посвађани до сада? Кад се десило то да је оно што их је до сада делило, сад почиње да их спаја? Е, а монархија, по својој дефиницији, она је центар. Због тога ви данас имате велику оскудицу у ономе о чему је некада била претерана понуда, а то су монархистичке странке. Јер готово све монархистичке странке имале су идеју да би у ствари у њима монарх требало да носи транспарент на предизборним скуповима. А то нема везе с монархијом... Последњи пут кад смо вршили анкетирање преко агенције, анонимно, више од 30 одсто људи било је за монархију.

- Када је то било?

- Пре годину дана. Међутим, оно што је важило у понедељак уопште не мора да важи у уторак. И ми имамо тај проблем. Да ви не можете ствари да поставите ни логично ни практично. Дакле, ми смо сада у потпуно немогућој ситуацији. И онда се поставља питање шта је порука и шта је то што монархија нуди? Ако вам ово одговара, онда вам монархија не треба. Али монархија је све оно што није ово. Е, ако видите излаз у дијалогу, ако видите излаз у размени аргумената, а не шамара, ако схватите да колико год да сте бриљантни и интелигентни, то још не значи да можете да водите народ.

- Ако је Србија поларизована, ако имате резултате ваших истраживања, зар круна не види своју шансу? Зашто се повукла из јавног живота?

- Није се повукла, него су се медији повукли од круне.

- Зашто?

- Моја претпоставка је да су медији такође део те опште поделе. Готово да нема медија којег не можете с капије препознати коју половину заступа и за коју половину ради и која му је половина непријатељ. Онда је потпуно јасно зашто нема круне, она је центар, није ни лево ни десно. Круна не може да се појави тек тако и да каже: „Ја сам алтернатива. Круна није алтернатива демократије, она је њен саставни део.

- Шта би конкретно грађани добили монархијом?

- Постоји центар који не захваљује за свој избор томе што је некога слагао како ће му повећати пензије. Постоји неко чије су виђење и чин у положају у односу на судбину земље далеко већи, далеко директнији, далеко снажнији него било које странке. Баш зато што нема конкуренције. Краљ не може имати свој партијски апарат. Краљ није изнад Устава и закона, него је у томе. Не може и не треба да има извршну власт, што је битна разлика у односу на данашњу ситуацију. Друго, то ствара предуслове да се може водити разговор о судбини земље, а да вам она друга половина истог народа не представља непријатеља.

ДОБАР И ЛОШ ПРИНЦИП РАЗМИШЉАЊА

- Да ли би грађанин живео боље у монархији? Да ли би му храна и бензин били јефтинији, да ли би могао да купи нов ауто?

- Ја могу да поставим питање: ако остане овако, јел' мислите да ћете живети боље, да ће бензин бити јефтинији, да ће храна бити јефтинија, да ћете купити ауто? Нећете. Дакле, које ви питање постављате? Постављате питање избора између две ствари, од којих једну знате како функционише. И нисте задовољни. И друге, коју не знате, али нећете ни да пробате јер се бојите да ће бити гора од ове којом нисте задовољни. Нисам баш уверен да је то добар принцип размишљања.

Ђ. Томић

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=44596

Нема коментара: