четвртак, 28. август 2008.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - ВЕЛИКА ГОСПОЈИНАслави се сваке године, 28. августа. Својим молитвама, благим саветима, кроткошћу и трпељивошћу, Пресвета Богородица је много помагала апостолима. Све до своје смрти живела је у Јерусалиму. Обилазила је сва она места која су је подсећала на тренутке земаљског живота њеног сина. Од њених дужих путовања помиње се посета Св. Гори коју је она благословила.

У својој старости она се често молила Богу да је што пре узме из овога света. На то јој се јави Свети Архангел Гаврило и саопшти да ће ускоро уснути. По вољи Божјој, сви апостоли су се сакупили у дому апостола Јована у Јерусалиму, и били су присутни када је Пресвета Богородица мирно, без икакве муке предала дух свој Господу Исусу Христу, који је сишао са небеса у пратњи анђела.

Апостоли су сахранили Богородицу у Гетсиманском врту, у гробу њених родитеља Јоакима и Ане. Трећег дана по погребењу тела Богоматере, док су свети апостоли били окупљени на вечери, угледаше на ваздуху васкрслу Богородицу, окружену мноштвом анђела. Она им рече: "Радујте се, јер сам са вама у све дане!" Од тога дана уверише се свети Апостоли да је мати Божја васкрснула и са телом узнесена на небо.

Нема коментара: