субота, 23. август 2008.

Национална жалост у Шпанији

Краљица Софија прекинула је кратки боравак на Олимпијади у Пекингу, после тешке авионске несреће у близини мадридског аеродрома Барахас прошле среде. Краљица је стигла у Мадрид у четвртак ујутро; њен супруг, Краљ Хуан Карлос вратио се са одмора у породичној кући у Маривенту на Мајорци.

Краљ и Краљица обишли су импровизовану мртвачницу где је родбина погинулих преузимала посмртне остатке својих ближњих. „Многа од 153 тела су изгорела до непрепознавања, тако да процес идентификације може потрајати данима“, рекао је у четвртак један од министара шпанске владе.

Мртвачница је успостављена у мадридском конгресном центру – истом оном у ком су идентификована тела 191 погинуле особе у терористичком нападу на мадридски метро 11. марта 2004.

После почетног шока од трагедије, у Шпанији је у четвртак проглашена тродневна национална жалост. Заставе су на пола копља, а широм земље одржавају се бденија за пострадале.

„Сви Шпанци погођени су овом катастрофом. Шпанија је у дубокој жалости и свима нам је веома тешко.“ Овим речима Принц Фелипе је описао шок после авионске несреће на мадридском аеродрому Барахас, пошто је обишао повређене и њихове породице у престоничким болницама.

Принц од Астурије обишао је више болница и пожелео повређенима брз опоравак. „Желели смо да данас будемо са повређенима и њиховим породицама. Желели смо да будемо у болницама где су смештени и где се боре за своје животе“, рекао је.

Принцеза Летиција, која је била уз свог супруга, изјавила је да је нарочито дубок утисак на њих оставила храброст једне мајке која је у несрећи изгубила једног сина, док јој је други повређен и сада се бори за опоравак „са неверватном снагом“.

Нема коментара: