петак, 29. август 2008.

Њ.В. Краљ Карл XVI Густав уручио награде Полар

Америчка оперска дива Рене Флеминг и чланови групе Пинк Флојд Ник Мејсон и Роџер Вотерс добитници су овогодишње шведске музичке награде Полар.

Краљ Шведске Карл XVI Густав уручио је награде добитницима на церемонији у Концертној дворани у Стокхолму прошлог уторка. Британске рок легенде и звезда опере дочекани су бурним овацијама приликом примања награде, вредне преко 100 хиљада евра.

Краљевска шведска академија музике одала је почаст Рене Флеминг „у знак признања њеном врхунском, јединственом гласу и стилској разноврсности“.

„Познаваоци опере и најшира публика очарани су лепотом њеног дивног природног гласа, једнако снажног и осетљивог у свим регистрима и свим тоновима“, каже се у саопштењу.

Ник Мејсон и Роџер Вотерс примили су награду у име групе Пинк Флојд, која је изабрана „због огромног вишедеценијског доприноса споју других видова уметности и музике у развоју популарне културе“.

„Кроз широк спектар експеримената у области звука, као и својим размишљањима и ставовима, они су изразили дух целе генерације“, саопштила је академија.

Музичка награда Полар има велики значај у Шведској, а основао ју је 1989. године покојни Стиг Андерсон, издавач, текстописац и менаџер легендарне групе АБА. Обично се дели између једног класичног и једног поп музичара.

Међу претходним добитницима су Пол Макартни, Дизи Гилеспи, Мстислав Ростропович, Елтон Џон, Кит Џерет, Б.Б. Кинг, британске рок легенде Лед Цепелин и америчке суперзвезде Брус Спрингстин, Квинси Џонсм Стиви Вондер и Боб Дилан.

Прошле године награду су поделили амерички композитор Стив Рајх и џез саксофониста Сони Ролинс.

Нема коментара: