понедељак, 21. април 2008.

Аргументи за Краљевину Србију (5)

Обнова уставне и парламентарне краљевине


Boki Simfonija“, 03.01.2008.


http://www.srbijauzivo.co.yu/showthread.php?t=3015


Један од битних српских циљева (можда најважнији, суштински циљ), јесте обнова традиционалне српске државе - уставне и парламентарне Краљевине Србије, на челу са краљевском породицом Карађорђевић.

Остварењем овог циља, постигли би се многи за Србију битни циљеви и резултати, али ево оних најзначајнијих:


- смањили би се трошкови за издржавање владајућег државног апарата укидањем функције председника републике. Краљ је нестраначка личност, уважава све политичке странке, али није члан НИЈЕДНЕ. Краљ има јасно дефинисана овлашћења, ограничена Уставом, свој положај задржава доживотно и наслеђују га његови потомци. А његово радно и животно окружење се значајније не мења у дужем временском периоду, па су и у том погледу издаци знатно мањи. Са своје стране, председник републике припада некој странци, мења се сваких четири, пет или седам година, заједно са својим радним окружењем, што изискује огромне трошкове, којима се још додају и издаци за председничке изборе, којима управо и присуствујемо (а којих у краљевини нема, тамо постоје једино парламетарни и локални избори). Па још, кад председнику истекне мандат, ту су и трошкови за разне доживотне привилегије. Краљевина Србија је дакле, не само традиционална српска држава, него је још и ЈЕФТИНИЈА И РАЦИОНАЛНИЈА.


- успостављањем Уставне и парламентарне Краљевине, Србија би се много боље котирала у преговорима о статусу Косова и брже би приступила ЕУ као њен пуноправни члан. Имала би снажну подршку најбогатијих и најутицајнијих европских земаља, од којих су седам традиционалне уставне и парламентарне монархије, са којима је српска Краљевска породица Карађорђевић у снажним родбинским и економским везама.


- успоствљањем традиционалне српске уставне и парламентарне краљевине, створили би се услови за снажнији и бржи прилив страног капитала и инвестиција. Фондације Краљевског Двора Србије, данас са завидним резултатима у области хуманитарног, здравственог и просветног рада, имају снажне везе са најутицајнијим пословним круговима у водећима светским центрима финансијске и економске моћи, што би Србији одмах донело и значајније и нове инвестиције и улагања у њене привредне и туристичке капацитете. И запосленост, број нових радних места у Србији, били би знатно већи од садашњег стања.


Ово су само они најбитнији циљеви које би Србија остварила, ако би обновила (било на референдуму, било уставним реформама то јест, променама, било другим политичким средствима) своју традиционалну државу, уставну и парламентарну краљевину, на челу са својом Краљевском породицом Карађорђевић. Сигурно да би Србија још пуно добила остварењем тог суштинског циља, али, то остављамо за каснија разматрања.

1 коментар:

Alex је рекао...

Na strani Monarhije je snaga vekova drzavotvornog, nacionalnog, istorijskog i svakog drugog iskustva. Na strani Republike je samo nekoliko decenija svega sto nas je sunovratilo kao narod, kao drzavu. Jasno je kao dan, samo da ljudi vec jednom progledaju. Zivela Kraljevina Srbija!