недеља, 27. април 2008.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

УСКРШЊИ ОБИЧАЈИ У ЕВРОПСКИМ ЗЕМЉАМА


Иако се Великој Британији и даље фарбају јаја, већина људи на Ускрс размењује чоколадна јаја. Купују се и чоколадне зеке, мада се сматра да је то америчка традиција. Многе породице окупљају се на традиционални недељни ручак, за који се спрема јагњетина, а као посластица воћни колач са 11 кугли од марципана које представљају 11 верних апостола.


У Белгији постоји веровање да ускршња јаја доносе звона из Рима. Наиме, прича говори да звона са сваке цркве на велику суботу (stille Zaterdag) не звоне јер су отишла у Рим.


У источном делу Холандије пале се ускршње ватре у сумрак. У околини Магденбурга дечацима се симболички испраши тур“ да би се из њих истерало лоше понашање. Одатле потиче изрека „истучен као на Ускрс“ која значи да је за неки преступ добијена преблага казна.


У Норвешкој је занимљива традиција да се на Ускрс решавају убиства - на телевизијским програмима су детективски филмови, часописи објављују криминалистичке приче, а чак су и на картонима млека одштампане приче о нерешеним убиствима. Друга традиција је играње друштвених игара.


Данци на Велику суботу у џеповима носе комадиће бесквасног хлеба умотаног у бело платно да би га појели у поноћ. Сам обичај био је чест и у викиншко доба кад су Викинзи носили са собом зизмелене бобице које су симболизовале живот.


У Шведској мала деца одевена као вештице скупљају слаткише од врата до врата у замену за украшене гранчице маце. То је резултат мешања православне традиције благосиљања кућа с гранчицама маце и скандинавске вештичје традиције.


У Шпанији се низ воду пуштају сплавови с украшеним фигурама које представљају ликове из библијске приче о Христовом васкрснућу. Честе су литије и гозбе.

Нема коментара: