субота, 28. јун 2008.

ВИДОВДАН

Видовдан је непокретни верски празник кога празнујe Српска православна црква 28. јуна и један од највећих српских празника.


Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој 1389, погибија кнеза Лазара и тзв. пропаст Српског Царства, па се тог дана, поред светог Амоса, од почетка XX века слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика.


О пореклу народног назива за овај празник постоји више верзија, али ниједна није доказана односно потврђена. По једној је овај празник наставак слављења словенског паганског божанства Световида, који је био бог обиља и рата и који је можда био српски врховни бог. По другој интерпретацији су поштовање светог Вита (лат. Sanctus Vitus) донели са собом немачки католички рудари Саси, а њихов светац је прилагођен локалном становништву. Међутим треба имати у виду да су у Полабљу где је такође поштован Световид, његова светилишта махом замењена црквама посвећеним светом Виту.


По интерпретацији која се везује за традицију и мит Косовског боја, судар двеју војски на Косову пољу догодио се на дан када је требало да се види ко је вера, а ко невера. По том миту се од тада тај дан назива Видовданом.

Нема коментара: