среда, 27. фебруар 2008.

Монархисти

Монархисти (ројалисти) су присталице идеје монархије и монархијског облика државног уређења. Они сматрају да је монархија најбољи облик владавине, баш као што републиканци сматрају да је то република.

Монархисти су посвећени ширењу информација које се тичу монархија и монархијског облика државног уређења. Њихов циљ је да
обезбеде аргументе у прилог монархији као супериорној алтернативи другим облицима државног уређења, и да охрабре јавну расправу на ову тему у националном и међународном нивоу.

У настојању да промовишу уверње да је монархија најбољи облик владавине, монархисти често раде на повратку краљевских породица на престо који су изгубиле услед револуција или других политичких преврата. Али монархисти не настоје само да васпоставе укинуте монархије, него такође предано раде на јачању постојећих, уверени да су јаке и напредне монархије најбољи аргумент за наставак и ширење монархијског облика владавине широм света.


Нису сви монархисти краљевског или аристократског порекла, али истакнути монархисти су били и јесу, и често су подизали стандарде монархизма како би одржали легитимне захтеве својих породица, а самим тим и идеје монархије у најопштијем смислу.


Монархија, односно владавина краља или краљице, је вероватно најстарији облик владавине на свету, а свакако облик који је најдуже опстао. Већи део писане историје јесте историја монархија, у различитим облицима, све до данас.


Монархија је као појам у сржи политичке филозофије, како на Западу, тако и на Истоку. Од Платонових
Краљева филозофа, до божанског краљевства Раме и Кришне, од Небеског Царства у Кини до Краља Артура и витезова округлог стола, од Краља Сунца па све до Краља лавова, слика монарха у центру друштвене, политичке и моралне стварности имала је трајно и значајно присуство у нашој машти и у нашим свакодневним размишљањима.

Наше најплеменитије тежње и наше највеће наде везане су за идеју монархије. Често, међутим, свакодневни живот монарха није био на висини ових идеала и тиме је стварана штета по саму идеју монархије.


Монархија, како она идеална, тако и стварна, предмет је нашег ангажовања. Надамо се да ће исход бити боље разумевање овог облика државног уређења и више присталица идеје да је монархија најплеменитије државно уређење, које је вредно подршке и промоције широм света, у 21. веку и надаље.

Нема коментара: